Зимен риболов

Риболов през зимата

Зимния риболов си има своите специфики, както всяко нещо. Така например риболова няма да е успешен ако няма захранка, дори може да доведе до никакъв такъв. Всяка риба си има своя специфична нужда от захранка, така при пъстърва, главна част е хайверът, но нека не пропускаме и факта, че той излиза доста скъпо и повечето рибари го избягват или ограничават. Разбира се и хайверът може да се замени с птичи яйца.

Приготвянето на захранка за зимен риболов може да стане с няколко бройки яйца, които се смесват с мляко и съд, по начин, по който се приготвя и омлет. Сместа се забърква в загрят тиган и без мазнина. Оставя се така докато сместа се стегне, като за целта постоянно се бърка.

Идва ред на готовата пъстървова захранка. Към нея се добавя омлета. Рибарите използват и замразени от лятото раци, които се смилат в месомелачка до получаване на прах и това също се добавя в захранката.

Тук важна е стръвта, тя е и следващия момент, на който се обръща внимание. Така например могат да се ползват скариди и калмари, които също в смляно състояние се добавят към омлета.

Подготвяната захранка е идеална за улова на пъстърва. Също идеална за улова и е мазна и солена риба. За да се получат и скаридите подсолената вода и накисване са практични. Следва смилане през месомелачка на сельодката с останалата маса.

Друг нетрадиционен компонент за зимен риболов е сладката консервирана царевица. Тя се отделя от течността и се смила до степен без в нея да остават следи от други частици. Целта на тази захранка е да задържи рибата около мястото на риболов, като усили апетита, без да я засища много.

Готовата захранка се поставя в найлонов плик и се прибира в хладилника за цяла нощ. С престоя сместа поема и смесва всички аромати. След самия риболов при наличие на останала захранка може отново да бъде съхранена в хладилника до следващия път. Престоя и не бива да е повече от месец.